COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

216
Arhitecti, proiectanti, topografi si designeri

6 grupe de baza

Arhitectii, proiectantii, topografii si designerii planifica si proiecteaza peisaje, exteriorul si interiorul cladirilor, produse pentru activitatea de fabricatie si furnizeaza informatii pentru comunicare vizuala, publicare si afisare. Acestia coordoneaza activitatea de topografiere pentru a determina cu precizie caracteristicile pozitiei geografice, proiecteaza, realizeaza si revizuiesc hartile, dezvolta si implementeaza planurile si politicile pentru controlul utilizarii terenului.

Grupa minora 216 face parte din

Grupa majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate

Subgrupa majora 21 - Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei

Corespondenta ISCO 08:
216 - Architects, planners, surveyors and designers

Documente Rubinian corespondente (3)



Arhitectii constructori proiecteaza cladiri comerciale, industriale, institutionale, rezidentiale si de agrement, planifica si monitorizeaza constructia, intretinerea si restaurarea acestora.
Corespondenta ISCO 08:
2161 - Building architects
Arhitectii din domeniul peisagistic planifica si proiecteaza peisajele si spatiile deschise pentru proiecte cum ar fi parcuri, scoli, institutii, drumuri, zone externe pentru amplasamente comerciale, industriale si rezidentiale, planifica si monitorizeaza constructia, intretinerea si restaurarea acestora.
Corespondenta ISCO 08:
2162 - Landscape architects
Designerii de produse si imbracaminte proiecteaza si dezvolta produse pentru fabricatie si pregatesc desene si specificatii ale produselor pentru productia de masa si de serie.
Corespondenta ISCO 08:
2163 - Product and garment designers
Proiectantii din domeniul urbanismului si de sistematizare a traficului dezvolta si implementeaza planuri si politici pentru utilizarea controlata a terenurilor rurale si urbane si pentru sistemele de trafic. Acestia coordoneaza direct cercetari si ofera consiliere cu privire la factorii economici, de mediu si sociali care afecteaza utilizarea terenurilor si a fluxurilor de trafic.
Corespondenta ISCO 08:
2164 - Town and traffic planners
Cartografii si topografii determina pozitia exacta, realizeaza sau revizuiesc hartile digitale, grafice, picturale, diagrame ori alte reprezentari vizuale ale caracteristicilor naturale si construite ale limitelor terenurilor, marilor, zonelor subterane si ale corpurilor ceresti, aplicand principii stiintifice si matematice.
Corespondenta ISCO 08:
2165 - Cartographers and surveyors
Designerii de grafica si multimedia proiecteaza continutul informatiilor pentru comunicarea vizuala si audio, pentru publicare si imprimare, utilizand tiparituri (publicatii tiparite), filme, forme electronice si digitale, precum si alte forme de mass-media vizuale si audio. Acestia creeaza efecte speciale, animatii sau alte imagini vizuale pentru utilizarea lor in jocurile pe calculator, filme, videoclipuri muzicale, presa scrisa si reclame.
Corespondenta ISCO 08:
2166 - Graphic and multimedia designers
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii