COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

226
Alti specialisti in domeniul sanatatii

8 grupe de baza

Alti specialisti din domeniul sanatatii furnizeaza servicii de sanatate legate de medicina dentara, farmacie, sanatatea si igiena mediului, sanatatea si securitatea la locul de munca, fizioterapie, nutritie, auz, vorbire, vedere, terapii de reabilitare. Aceasta grupa minora include toti specialistii din domeniul sanatatii umane, cu exceptia medicilor de medicina de familie si a medicilor specialisti, practicienilor din medicina complementara/alternativa, veterinarilor, asistentilor medicali generalisti, moaselor si paramedicilor.

Grupa minora 226 face parte din

Grupa majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate

Subgrupa majora 22 - Specialisti in domeniul sanatatii

Corespondenta ISCO 08:
226 - Other health professionals

Documente Rubinian corespondente (8)



Medicii dentisti diagnosticheaza, trateaza si previn bolile, ranile si anomaliile dentare ale cavitatii bucale, ale maxilarelor si ale tesuturilor asociate, prin aplicarea principiilor si procedurilor de stomatologie moderna. Acestia folosesc o gama larga de tehnici specializate de diagnosticare, de chirurgie si de alta natura pentru promovarea si restabilirea sanatatii orale.
Corespondenta ISCO 08:
2261 - Dentists
2262
Farmacistii depoziteaza, pastreaza, combina si distribuie produsele medicinale si ofera consultanta cu privire la utilizarea corecta si la reactiile adverse ale medicamentelor prescrise de medici si de alti specialisti in domeniul sanatatii. Acestia contribuie la cercetarea, pregatirea testarii, prescrierea si monitorizarea terapiilor medicale pentru optimizarea sanatatii umane.
Corespondenta ISCO 08:
2262 - Pharmacists
Specialistii in domeniul mediului si al igienei si sanatatii ocupationale evalueaza, planifica si implementeaza programe pentru recunoasterea, monitorizarea si controlul factorilor de mediu care pot afecta sanatatea umana, pentru a asigura conditii de munca sigure si sanatoase, precum si pentru a preveni boli sau leziuni cauzate de agenti chimici, fizici, radiologici si biologici ori de factori ergonomici.
Corespondenta ISCO 08:
2263 - Environmental and occupational health and hygiene professionals
Fizioterapeutii evalueaza, planifica si implementeaza programe de reabilitare care imbunatatesc sau restabilesc functiile motorii umane, maresc capacitatea de miscare, calmeaza durerile si trateaza ori previn problemele fizice asociate cu leziuni, boli si alte deficiente. Acestia aplica o gama larga de terapii fizice si tehnici, cum ar fi miscarea, ultrasunetele, laserul si alte tehnici similare.
Corespondenta ISCO 08:
2264 - Physiotherapists
Dieteticienii si nutritionistii evalueaza, planifica si implementeaza programe pentru a spori impactul benefic al alimentelor si al nutritiei asupra sanatatii umane.
Corespondenta ISCO 08:
2265 - Dieticians and nutritionists
Audiologii si specialistii in logopedie evalueaza, gestioneaza si trateaza tulburarile fizice care afecteaza auzul uman, vorbirea, comunicarea si capacitatea de inghitire. Acestia recomanda dispozitive de corectie sau terapii de reabilitare pentru probleme cum ar fi pierderea auzului, tulburari de vorbire, precum si probleme senzoriale si neuronale si, de asemenea, ofera consiliere privind siguranta auzului si o comunicare mai buna.
Corespondenta ISCO 08:
2266 - Audiologists and speech therapists
Optometristii si opticienii furnizeaza diagnostice, servicii de gestionare si tratament pentru afectiunile de vedere si ale sistemului vizual. Acestia ofera consultanta privind ingrijirea ochilor si prescriu ajutoare optice sau alte terapii pentru tulburarile vizuale.
Corespondenta ISCO 08:
2267 - Optometrists and ophthalmic opticians
Aceasta grupa de baza cuprinde specialistii din domeniul sanatatii neclasificati in alta parte in subgrupa majora 22 - Specialisti in domeniul sanatatii.
Corespondenta ISCO 08:
2269 - Health professionals not elsewhere classified
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii