COR 2021 Clasificarea ocupatiilor din Romania

83
Conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile

5 grupe minore

Conducatorii de vehicule si operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc trenurile si autovehiculele sau actioneaza si supravegheaza masinile si echipamentele industriale si agricole ori executa sarcini specifice la bordul navelor si al altor ambarcatiuni de apa.

Subgrupa majora 83 face parte din

Grupa majora 8 - Operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente

Corespondenta ISCO 08:
83 - Drivers and mobile plant operators

Documente Rubinian corespondente (16)Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Mecanicii de locomotiva si asimilatii acestora conduc sau asista la conducerea locomotivelor pentru transportul de pasageri si de marfa, isi asuma raspunderea si iau masuri de protectie a trenurilor de marfa in timpul calatoriilor, controleaza circulatia traficului feroviar prin actionarea semnalelor, asigura deplasarea materialului rulant si a trenurilor in statiile de triaj, pregatesc trenurile de tractiune (pentru remorcare) in mine si dirijeaza/controleaza circulatia acestora.
Corespondenta ISCO 08:
831 - Locomotive engine drivers and related workers
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Conducatorii de autovehicule conduc motociclete, triciclete cu motor, autoturisme sau microbuze/camionete pentru transportul pasagerilor, materialelor sau marfurilor.
Corespondenta ISCO 08:
832 - Car, van and motorcycle drivers
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Conducatorii de masini de mare tonaj si autobuze conduc masini de mare tonaj, autocamioane, autobuze sau tramvaie pentru a transporta marfuri, solutii lichide, materiale grele, corespondenta ori pasageri.
Corespondenta ISCO 08:
833 - Heavy truck and bus drivers
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc, actioneaza si supravegheaza instalatiile si echipamentele motorizate cu destinatie speciala utilizate pentru curatarea sau pregatirea terenului, excavarea, transportarea si imprastierea de pamant, piatra si materiale similare, ridicarea si mutarea de obiecte grele.
Corespondenta ISCO 08:
834 - Mobile plant operators
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Marinarii, navigatorii si asimilatii acestora efectueaza sarcini specifice la bordul navelor si sarcini similare la bordul altor ambarcatiuni de apa.
Corespondenta ISCO 08:
835 - Ships' deck crews and related workers
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii