COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

341
Alti specialisti in domeniul juridic si social

7 grupe de baza

Alti specialisti in domeniul juridic, social si religios ofera servicii tehnice si practice si asigura sprijin in cadrul proceselor juridice si al investigatiilor, in programele sociale si de asistenta comunitara si in activitatile religioase.

Grupa minora 341 face parte din

Grupa majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic

Subgrupa majora 34 - Alti specialisti in domeniul juridic, social si cultural

Corespondenta ISCO 08:
341 - Legal, social and religious associate professionals

Documente Rubinian corespondente (4)



Specialistii din domeniul juridic si asimilatii acestora indeplinesc functii de sprijin in instantele de judecata sau in cabinetele de avocatura, furnizeaza servicii legate de probleme juridice, cum ar fi contracte de asigurare, transferul de proprietate si acordarea de imprumuturi si alte tranzactii financiare, sau fac investigatii pentru clienti.
Corespondenta ISCO 08:
3411 - Legal and related associate professionals
Specialistii in asistenta sociala si asimilatii acestora administreaza si implementeaza programe de asistenta sociala si servicii comunitare si asista clientii pentru rezolvarea problemelor personale si sociale.
Corespondenta ISCO 08:
3412 - Social work associate professionals
Specialistii in domeniul religiei si asimilatii acestora acorda sprijin preotilor sau comunitatii religioase, desfasoara activitati religioase, predica si transmit invataturile unei anumite religii si depun eforturi pentru a crea o stare de bine prin puterea credintei si a consilierii spirituale.
Corespondenta ISCO 08:
3413 - Religious associate professionals
Grupa de bază 3414 a fost introdusă cu această denumire prin HG 1116/2013. Anterior exista în Ordinul 1832/856/2011 privind aprobarea Clasificării ocupaţiilor din România - nivel de ocupaţie (şase caractere) grupa de bază 2341 - Profesori în învăţământul primar, care bănuim că a fost mutată aici.

Descrierea următoare a fost introdusă prin Ordinul 433/138/2014 MMFPSPV/INS:

"Personalul din învăţământul primar instruieşte copiii în mod individual şi în grup, folosind diferite metode şi materiale didactice pe care le adaptează la nevoile diferite ale copiilor, observă şi evaluează performanţele şi comportamentul acestora, supraveghează copiii în timpul pauzelor."

Descrierea din 2341 - Profesori în învăţământul primar era următoarea:
"Profesorii din învăţământul primar predau o serie de discipline la nivelul învăţământului primar."
Corespondenta ISCO 08:
-
În Ordinul 1832/856/2011 al MMFPS/INS privind aprobarea Clasificării ocupaţiilor din România - nivel de ocupaţie (şase caractere) grupa de bază avea codul 2342, fiind denumită Educatori în învățământul preșcolar. Descrierea era următoarea:

"Educatorii din invatamantul prescolar promoveaza dezvoltarea sociala, fizica si intelectuala a copiilor sub varsta necesara pentru scoala primara, prin furnizarea de activitati educative si distractive."

Codul și denumirea au fost modificate prin Ordinul 433/138/2014 MMFPSPV/INS, devenind 3415 - Personal didactic în învăţământul preşcolar.

Descrierea actuală este următoarea:

"Personalul din învăţământul preşcolar desfăşoară activităţi individuale şi de grup concepute prin abordarea holistică a dezvoltării copilului, care integrează dezvoltarea fizică, sănătatea, dezvoltarea limbajului şi comunicării, dezvoltarea cognitivă şi socioemoţională a copilului."
Corespondenta ISCO 08:
-
Grupa de baza 3416 a fost introdusa prin HG 1116/2013.
Corespondenta ISCO 08:
-
Grupa de baza 3419 a fost introdusa prin HG 1116/2013.
Corespondenta ISCO 08:
-
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii