Dictionar juridic

Jurnal privind consumurile si alte iesiri de stocuri



Formular tipizat fara regim special.

(Cod 14-6-8 si Cod 14-6-8/a)

Format A4 si A3, tiparite pe ambele fete, in foi volante.

Serveste:

- ca jurnal auxiliar pentru inregistrarea lunara a operatiilor in creditul conturilor de valori materiale (conturile 300, 301 s.a.), la unitatile care aplica forma de inregistrare "pe jurnale";

- la completarea formularului Cartea mare.

Se intocmeste lunar sau pe masura efectuarii operatiilor, in cadrul compartimentului financiar-contabil.

Se inregistreaza la sfarsitul lunii, document cu document sau pe baza centralizatoarelor pe operatii (documente cumulative, situatii de iesire), in functie de metoda folosita pentru contabilitatea analitica a materialelor.

In antetul coloanelor se inscriu simbolul fiecarui cont creditor, precum si documentul care furnizeaza datele (numarul si data documentului justificativ sau ale centralizatorului).

Conturile corespondente debitoare se deschid mai intai pentru conturile de cheltuieli (600, 601 etc.), fie pe conturi sintetice, analitice si pe sectii, fie numai pe conturi sintetice si pe sectii. In acest caz, concomitent cu efectuarea inregistrarilor in jurnal se fac inregistrarile si in evidenta analitica a conturilor de cheltuieli (fise, documente cumulative sau alte documente aprobate).

Rulajele creditoare totale se trec in Cartea mare.

Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Vezi si Normele Metodologice 0/14 din 3 martie 1998 la Ordinul nr. 425 din 3 martie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, precum si a modelelor acestora.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii