Dictionar juridic

Influenta notabila



Puterea de a participa la deciziile referitoare la politicile financiare si operationale (de exploatare) ale unei intreprinderi detinute, fara ca totusi sa se exercite un control asupra acestor decizii.

In general, influenta notabila se manifesta prin:
- prezenta in consiliul de administratie sau in organismul de conducere echivalent,
- participarea la procesul de luare a deciziilor;
- existenta de tranzactii semnificative cu intreprinderea in cauza;
- schimbul de personal de administratie;
- furnizarea de informatii tehnice importante.

Daca un investotir detine, direct sau indirect, prin filialele sale, cel putin 20% din drepturile de vot intr-o intreprindere, se presupune sa el exercita o influenta notabila, exceptand situatia in care se demonstreaza contrariul.

In schimb, daca investitorul detine, direct sau indirect prin filialele sale, mai putin de 20% din drepturile de vot intr-o intreprindere, se presupune ca el nu exercita o influenta notabila, exceptand situatia in care se demonstreaza, in mod clar, ca aceasta influenta exista.

Se deduce ca existenta sau absenta unei influente notabile poate sa fie stabilita independent de procentajul drepturilor de vot detinute.

Existenta unei participatii importante sau majoritare a unui alt asociat nu exclude, in mod obligatoriu, exercitarea influentei notabile din partea investitorului in cauza.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii