Dictionar juridic

Inscriere provizorie



Sinonim - prenotare

Reglementata prin art.48 din Decretul Lege 115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, prin ea se face stramutarea, constituirea, modificarea sau stingerea dreptului real imobiliar sub conditia justificarii. Inscrierea provizorie apare ca o intabulare imperfecta intrucat este necesara o procedura ulterioara.

Decretul Lege mentionat a fost abrogat prin Legea nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare. Conform art.31 si urm. din Legea 7/1996, inscrierea provizorie in cartea funciara se face in cazul dobandirii unor drepturi afectate de o conditie suspensiva sau daca hotararea judecatoresca pe care se intemeiaza nu este definitiva si irevocabila.

Inscrierea provizorie devine opozabila tertilor cu rangul determinat de cererea de inscriere, sub conditie si in masura justificarii ei.

Justificarea unei inscrieri provizorii isi intinde efectul asupra tuturor inscrierilor care s-au facut conditionat de justificarea ei; nejustificarea unei inscrieri provizorii atrage, la cererea celui interesat, radierea ei si a tuturor inscrierilor care s-au facut conditionat de justificarea acesteia.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii